A Tehetséggondozó és kutató műhely jelen pályázatban megvalósítani kívánt programjának összeállításakor célul tűztük ki, hogy új, tehetséges hallgatókat vonjunk be az egyes tanszékekhez, intézetekhez köthető tudományos diákkörökben folyó kutatómunkába, valamint támogassuk a tudományos munka eredményeinek publikálási lehetőségét. Ezen túl kiemelt célunk volt, hogy a programba bevont hallgatók számára nyújtandó szerény pályadíjakkal (30 000 Ft/fő) segítsük tehetséges hallgatóinkat részben hozzájárulva a kutatási tevékenységük során felmerülő költségeik finanszírozásához.
A program elsődleges célcsoportját olyan nappali tagozatos tehetséges hallgatók képezték, akik még most kezdték tudományos tevékenységüket, kutatómunkájukat. A program segítségével egy személyre szabott munkaterv megvalósításán keresztül a hallgatók eljutottak oda, hogy a soron következő kari Tudományos Diákköri Konferenciák egyikén bemutathatják munkájuk eredményét. A program másodlagos célcsoportját azok a tudományos munka iránt elkötelezett tehetséges hallgatók alkották, akik már folytattak korábban kutatómunkát, kari tudományos diákköri konferencián részt vettek és a korábbi kutatási témájukhoz képest eltérő, mélyebb vagy új kutatási terület vizsgálatára vállalkoztak.
A programba bevont hallgatók a pályázat megvalósításának ideje alatt végzett kutató munkájukról, illetve annak eredményeiről jelentés formájában adtak számot. A kari TDT valamennyi támogatott hallgató tudományos tevékenységét és annak előrehaladását minőségileg elfogadta. A jelentések a „Debreceni Talentum – Jelentések a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karon működő tehetséggondozó műhelyek munkáiról” című kiadványban (ISSN: 2062-8102) I. évfolyam 1. számában (2011) kerültek publikálásra.
Az érintett hallgatók neve, képzési területe, a jelentések (kutatómunka) címe az alábbiakban szerepel:
- Biró Judit, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Online marketing megtérülésének vizsgálata egy egészségturisztikai szolgáltató példáján keresztül
- Drahos Beáta, Számvitel MA szak, II. évfolyam
A Bayes statisztika alkalmazása a portfólió kezelésben és optimalizálásában
- Durkó Emília, Vállalkozásfejlesztés MSc szak, I. évfolyam
Biomassza-alapú lakásfűtés
- Ékes Fanni, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Városi anyagáram-elemzés – Debrecen
- Gabnai Zoltán, Vállalkozásfejlesztés MSc szak, I. évfolyam
A faapríték-termelés és az önkormányzati energia-gazdálkodás rendszerszemléletű gazdasági elemzése esettanulmány alapján
- Hubert Klára, Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak, III. évfolyam
Szántóföldi növénytermesztés környezeti szempontú gazdasági vizsgálata
- Keczeli Dóra Zsanett, Turizmus-vendéglátás BSc szak, I. évfolyam
Humán erőforrás gazdálkodás sajátosságai a szállodákban – különös tekintettel a hr brandingre
- Kimás Gabriella, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
A szőlő-bor ágazat világgazdasági, európai és magyarországi helyzete
- Ladányi Krisztina, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Hagyományos kézműves cukrászat kapcsolata a kereskedelmi láncokkal
- Mihálykövi Réka, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
A fiatalok életminőségét befolyásoló tényezők vizsgálata Hajdúszoboszlón
- Nagy Katalin, Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak, III. évfolyam
Hajdúsámson-Martinka helyzete és településfejlesztési lehetőségei
- Oláh Krisztina, Kereskedelem és marketing BSc szak, II. évfolyam
Élelmiszer-gazdasági vállalatok online fenntarthatósági marketingje
- Pál Enikő, Kereskedelem és marketing BSc szak, II. évfolyam
A nádudvari töltött káposzta piaci bevezetésének marketing vizsgálata
- Papp Orsolya, Emberi erőforrás tanácsadó MA szak, I. évfolyam
Teljesítményértékelési rendszer az ARRK Hungary Kft.- nél
- Rácz Tünde, Vállalkozásfejlesztés MSc szak, II. évfolyam
Gyümölcs fogyasztói szokások vizsgálata
- Reszegi Krisztina, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Anyagáramlások Magyarország vidéki térségeiben
- Szabó Anett, Pénzügy-Számvitel BSc szak, III. évfolyam
A kontrolling, mint az új vezetési filozófia
- Tarsoly Petra, Vidékfejlesztési agrármérnök MSc szak, II. évfolyam
A biogáz-előállítás gazdasági értékelése egy kistelepülésen
- Tordai Georgina, Kereskedelem-marketing és Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Élelmiszer-gazdasági vállalatok társadalmi felelősségvállalása
- Vajta Anett Gyöngyi, Turizmus-vendéglátás BSc szak, II. évfolyam
Az Észak-alföldi Régió egészségturisztikai szempontú elemzése